Om ermee te oefenen moet je naar buiten, zo hard klinkt de doedelzak. En je vindt het mooi of je vindt het niks, daar zit niks tussen. Erwin van Breemen uit onze mooie Haringstad behoort bij de eerste categorie. Hij is een van de vijf mensen in West-Friesland die de doedelzak bespeelt. Eind jaren ’80 leerde hij het instrument bespelen, en een jaar of vijf geleden pakte hij zijn hobby serieus op door lid te worden van de Arthur Troop Pipes and Drums. Het instrument is niet meer weg te denken uit zijn leven.

‘Een gek met een doedelzak’

Een stukje spelen op de doedelzak – je kunt Erwin ervoor wakker maken. Het diepe, sonore geluid van zijn instrument ontroert hem zichtbaar. “Het is bijna magisch wat het met me doet. Voor mij is dit het geluid van vrijheid. Van oorsprong is de doedelzak een oorlogsinstrument. Het was een manier om soldaten te laten weten wat ze moesten doen. Aanvallen, terugtrekken – de doedelzak vertelde het. In de Eerste Wereldoorlog moesten de spelers ongewapend de loopgraven uit, als eerste, voor de troepen uit. Daardoor waren ze vaak ook als eerste slachtoffer van de vijand. Gelukkig wordt de doedelzak nu voor heel wat mooiere, betere doeleinden gebruikt. Het instrument bespelen gebeurt nu vooral vanwege de muziek.” Regelmatig oefent Erwin in het Streekbos, waar hij de rust en de ruimte vindt om de muziek in te studeren. Het levert heel wat reacties op. “Van negeren tot duim omhoog, en soms ook hele gesprekken, er gebeurt van alles als ik daar sta. De politie is zelfs eens ingeschakeld: ‘er staat hier een gek met een doedelzak!’ Stomtoevallig werd die melding aangenomen door een agent die ook doedelzak speelt. Daar hebben we nog regelmatig lol om!”

Kroegentocht

Erwin speelt regelmatig in bandformatie met de Arthur Troop Pipes and Drums, maar het instrument is ook heel goed als solo inzetbaar. Zo speelt hij bijvoorbeeld bij feesten zoals bruiloften, maar ook bij uitvaarten en bij de dodenherdenking op 4 mei in Grootebroek, bij het Streekhof / het Gemeentehuis. Ook hield hij eens een spontane kroegentocht in Enkhuizen. “Dat deed ik samen met een bevriende speler. De Ierse pub in Enkhuizen leent zich voor doedelzakmuziek, natuurlijk, en we hadden gewoon zin om te musiceren. Uniform aan en gaan, zeiden we tegen elkaar. We zien wel, was ons idee – als het niet gewaardeerd wordt, gaan we gewoon weer weg. We zijn gaan spelen en trokken veel bekijks. Die spontane actie was een groot succes!”

De roep van de doedelzak

Als de doedelzak klinkt, komen daar veel mensen op af. “Met Oud&Nieuw speel ik in de straat, dan loopt de buurt uit, ondanks dat het iets minder ver draagt vanwege het vuurwerk. Maar de muziek werkt verbindend. Het is gewoon een geweldig, indrukwekkend instrument.” Dat bleek ook wel toen Erwin met zijn vrouw op vakantie was in Schotland. “Ik had mijn doedelzak mee en speelde op een stille plek aan de kust. Het was zo’n avond met een fantastisch mooie zonsondergang, en dan de muziek van de doedelzak – dat was adembenemend mooi. Ik dacht dat we samen waren, maar toen ik even stopte met spelen, zei m’n vrouw”: ‘kijk eens achter je’. Was het hele dorp uitgelopen. Dat is nou de roep van de doedelzak…!”

Ook doedelzak spelen?

Dat kan! Kom gewoon eens een kijken, luisteren en zo’n doedelzak uitproberen. Leden van de vereniging krijgen les, en het instrument en het uniform krijgen ze in bruikleen. Het motto is ‘musiceren door vriendschap’, met andere woorden: je zult je er snel thuis voelen. Elke woensdagavond is er repetitie in Alkmaar (ASV De Flamingo’s) – en carpoolen vanuit Enkhuizen en Venhuizen is mogelijk! Meer informatie: 06-30989326 of kijk op de website.