MEDEMBLIK

Met pipers en drummers, gekleed in een traditioneel Schots uniform, zorgt de band voor een bijzondere sfeer. Zaterdag 10 augustus geeft de doedelzakband Arthur Troop Pipes and Drums een optreden tijdens de Nautische Dag in de Oosterhaven.

Joyce Mul

DOORZETTINGSVERMOGEN

Musiceren door vriendschap’ is het motto van de Arthur Troop, die bestaat uit doedelzakspelers, tenor-, bass- en snaredrummers. De band, opgericht in 2008, ontleent zijn naam aan de oprichter van de IPA, de Engelse politieman Arthur Troop. De band bestaat uit politiemensen en burgers uit de omgeving van Alkmaar en vijf West-Friezen, waaronder Koos Ligthart uit Venhuizen die al ruim acht jaar lid is. “Ik ben erbij gekomen nadat ik een doedelzakspeler nodig had bij een avondwake waar ik zelf met de trom moest spelen”, vertelt de 59-jarige doedelzakspeler. “Het instrument intrigeerde mij. Mijn leercurve was sneller dan gemiddeld doordat ik al jaren trompet speelde en muziek kon lezen. Maar gemiddeld duurt het wel één tot anderhalf jaar voordat het redelijk klinkt. Het vergt veel doorzettingsvermogen om het instrument onder de knie te krijgen.”

HOOGTEPUNT In de afgelopen tien jaar heeft de Arthur Troop gedenkwaardige optredens verzorgd, op Flikkendag Maastricht, Defilé 5 mei Wageningen en Alkmaars Ontzet. “Doedelzakspelen bij de Arthur Troop is gaaf”, aldus Ligthart. “Het raakt mensen als wij met onze muziek een optreden verzorgen. Ons hoogtepunt was vorig jaar toen we het 10-jarig jubileum hebben gevierd met een reis naar Schotland en een optreden gaven in het Stirling Castle.” Tel daarbij de traditionele Schotse uniformen bij op en je begrijpt waarom men vaak onder de indruk is van de muzikanten. Ligthart: “Ik vind dat wij in doedelzakland één van de mooiste uniformen hebben. De ‘day-dress’ is fris; een blauwe kilt met daaronder witte kousen, witte blouse met blauwe stropdas en zwart gilet met op het hoofd een ‘glengarry’. Met een bandoptreden loop ik voorop als drum major in ‘full-dress’ met o.a. een hoge zwarte muts van struisvogelveren en een plaid om mijn schouders.”

Waterweek Medemblik is een ‘thuiswedstrijd’ voor de vijf West-Friese bandleden. Al enkele jaren komen ze hier optreden.